Hímzőszakkör kirándulása

A Sulyok István Református Általános Iskola AMI Hímző Szakköre megtekintette Békéscsabán a Kárpát-medencei hímző fesztivál „Szakrális Textíliák és Színhangulatok” kiállítását, ahova tizenkét diákkal és kísérőikkel utaztunk el.

A kiállítás két helyen látható, a Munkácsy Mihály Múzeumban, valamint a Békés Megyei Könyvtárban. Közel 800 alkotás látható a két kiállító helyen, melyekbe beletartoznak a Kárpát-medencében készült textíliák-csipke, hímzés, nemez, szövés, viseletek. 

A múzeumban a szakrális, azaz egyházi textíliák között láthattuk a komádi fehér, rákos motívummal díszített keresztelő garnitúrát, amely nyolc darabból áll, melynek nagyon örültünk.

A diákok örömmel fedezték fel a kézműves kultúránk gazdagságát, amelynek részét képezi a komádi fehér-és vászonhímzés.

A Munkácsy Múzeum időszaki kiállítását is megtekintettük, ahol a művész tizenöt eredeti festményét, valamint relikviáiban is gyönyörködhettünk.

Ezután átsétáltunk a megyei könyvtárba, ahol a „Színhangulatok” című kiállítást néztük meg a könyvtár két szintjén. Az épület tereit teljesen betöltötték a „színes” garnitúrák, amelyek a Kárpát-medence mintakincsét mutatták be.

Ezen a napon lehetőségünk nyílt megismerni más tájegységek hímzéskultúráját, hímzéstechnikáját.

Feledhetetlen és különleges élmény volt ez a nap mindannyiunk számára.  

 

A bejegyzés megosztása: