Tanulmányi kirándulás Vizsolyba és Göncre

Tanulmányi kirándulás Vizsolyba és Göncre

2016. november 17-én a Sulyok István Református Iskola tanulói tanulmányi kiránduláson vettek részt. Az úticél Vizsoly és Gönc volt, a két település, ahol nemzetünk és egyházi örökségünk különleges kincseit fedeztük fel. Először Vizsolyba érkeztünk meg, a református Betlehembe, ahol méltó módon ápolják a helyiek a Biblia hagyományait. Megnéztük az Árpád-kori református templomot kívülről, majd a templombelsőt, melyben számos érdekesség van. A templom falain található freskókat feltárták, restaurálták, így megőrizték azt a látogatók számára.

Eredetiben megtekintették a tanulók a Vizsolyi Biblia egy kiállított példányát. A fordítóról, Károlyi Gáspárról, a nyomtatás körülményeiről tudtunk meg érdekes dolgokat a tárlatvezető segítségével. A templomban a Károlyi Biblia későbbi kiadásaiból is látható néhány darab. A templom padsoraiban helyet foglalva közösen énekeltünk, majd csoportkép készült a látogatásról.

A község híres nyomdászáról, Mankovits Bálintról elnevezett Nyomdatörténeti Múzeumban a Biblia nyomtatásának minden fázisát végig lehetett követni, kipróbáltuk az eredeti állapotoknak megfelelően elkészített nyomdagépet.

Mindenki megkapta a Vizsolyban, 1590-ben kinyomtatott első magyar nyelvű Biblia címlapjának egy nyomtatott példányát. A látogatás végén a látottak-hallottak  alapján totót oldottak meg a gyerekek, képeket raktak ki és összegezték az ismereteket. Kellemes emlékekkel és sok hasznos ismerettel távoztunk a Biblia házából.

Kirándulásunk Göncön folytatódott, itt a Károlyi Gáspár Múzeumot és a Bibliakiállítást tekintették meg a tanulók. Különböző korok, népek és nyelvek Bibliáit tekintettük meg, majd az egyházművészeti termet.  Az emeleti kiállítótérben a Biblia többféle adathordozón jelent meg: kódexen, nyomtatott formában, metszeteken, festményeken és számítógépen. Interaktív módon lehetett megismerni ezeket az információhordozókat, játékos, logikai feladatokkal, szókincsfejlesztéssel.

Mindkét helyszínen az első teljes magyar nyelvű Bibliával kapcsolatos ismeretei bővültek a tanulóknak. Megtapasztalták, hogy a Biblia nem egy vitrinbe zárt múzeumi tárgy, hanem „Istennek ma is élő és ható Igéje”, melynek üzenete a változó világban is változatlan marad.

A bejegyzés megosztása: